Gränsöverskridande samverkan i biosfären - Tidlund, Leonie (2020)
Samverkan är en central del i arbetet mot en hållbar utveckling, för att konkreta för-ändringar ska kunna ske på lokal nivå. Biosfärområden är modellområden för hållbar utveckling som fungerar som en samverkansplattform som samlar de lokala aktörer som kan och vill verka för en hållbar utveckling inom området. Syftet med denna uppsats är att undersöka samverkansprocesser över organisationsgränser i två svenska biosfärområden: Östra Vätterbranterna och Vänerskärgården med Kinnekulle. Jag har utifrån begreppet gränsorganisation undersökt hur respektive biosfärområde erhåller legitimitet och stabilitet, samt hur identitet skapas för respektive biosfärområde. Jag har visat att båda biosfärområderna jag undersökt är samverkansorganisationer vars roll är att kommunicera och medla över de olika deltagande organisationernas gränser. I Östra Vätterbranterna medlar biosfärföreningen främst mellan bevarande- och bru-kande intressen, och i Vänerskärgården med Kinnekulle samverkar biosfärområdes-föreningen främst mellan kommunerna Mariestad, Götene och Lidköping. I båda bi-osfärområden har respektive biosfärförening även en tydlig roll som medlare i kon-troversiella frågor som rör miljö och en hållbar samhällsutveckling, som till exempel rör gruvor och vindkraft. Utnämningen till biosfärområde från UNESCO ger både stabilitet och legitimitet till föreningarna och gränsorganisationerna Östra Vätterbran-terna och Vänerskärgården med Kinnekulle.