Investeringseffektiviteten i svenska lantbruksföretag : en fallstudie - Borell, Mårten; Jansson, Oskar (SLU/Dept. of People and Society, 2020)
Ett Lantbruksföretag som vill investera eller konsolidera kräver olika strategier för hur de skall gå till väga när de placerar sitt resultat. Men hur ser företagarnas strategier ut för hur de placerar sitt resultat från verksamheten? Studien syftar till att undersöka hur företagare resonerar kring sina placeringar av resultat från verksamheten och hur väl deras tänkta strategi stämmer överens med vad som skett i företagets ekonomi under en 10 års period. För att undersöka detta har studien använt sig av både intervjuer och kassaflödesanalyser. Kassaflödesanalys har genomförts på varje år som är med i analysen för att sedan kunna sammanställa dessa till olika nyckeltal som visar utvecklingen på företagen och effekterna av hur resultatet har placerats. Intervjuerna syftar till att undersöka hur företagarna själva uppfattar att de har placerat sina resultat och sedan att efter analysen presenterats reflektera hur pass väl de själva har följt sin tänkta strategi. Att ha en strategi och följa den är en viktig faktor för att kunna utvärdera och utveckla sitt agerande. Studiens resultat visar på att lantbruksföretag har en tendens att tappa produktivitet vid expansion av verksamheten. Alla företagare som studien har berört har haft en god uppfattning om hur de valt att placera sina resultat. De har däremot haft en betydligt mer varierande uppfattning om hur effektiva eller ineffektiva deras placeringar varit.