Semi-extensiva gröna tak i urban miljö : växtkombinationer för växtbäddar med begränsat substrat - Wiström Bolding, Elin (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
Det här arbetet handlar om semi-extensiva gröna tak. I en tid där förtätning av staden där ofta de gröna miljöerna bebyggs är ett av de vanligare alternativen att lyfta upp en del av de miljöerna på taken. De gröna taken har en viktig roll i våra urbana miljöer då de ger en mängd förbättrande effekter för miljön i städerna men även för insekter samt rekreativa tjänster till oss människor. Detta är speciellt viktigt i en tid där staden förtätas och många av de gröna miljöerna går förlorade Det är viktigt att visa på en mångfald i hur dessa tak används och vilka växter som placeras där. Istället för att endast plantera tunna extensiva gröna taken som är vanligast idag understryker detta arbete vilken bredd av växter som kan användas om man från början i byggprocesserna lägger fokus på de gröna taken för att kunna anlägga bäddar med tjockare substratdjup. Detta gör stor skillnad på vilka växter som kommer kunna växa och trivas där. Genom att använda ståndortsanpassade växter så blir planteringarna dessutom långlivade och hållbara över tid. Augustenborgs botaniska takträdgårdar ligger i östa Malmö som har en stor yta med gröna tak och takträdgårdar som visas upp för många besökare och företag varje år. I arbetet kommer det göras två växtbäddar till deras visningstak för att visa på skillnaden i växtmaterialet i olika substratdjup. För att visa på skillnaden i hur växterna kan se ut i olika substratdjup görs i arbetet två olika bäddar med olika växtblandningar och olika substratdjup. I den tunnare bädden finns det inga lignoser planterade och perennerna som passar i den miljön är generellt lite mindre och lägre på höjden. Den tjockare växtbädden kommer upp något mer i höjd då något större växter klarar av att växa här. Det går även att få ett buskskikt vid detta substratdjup vilket förändrar karaktären märkbart. Växtkombinationerna har som avsikt att göra naturalistiska planteringar med rytm mellan solitärerna samt mixer av växter som får sprida sig mer slumpmässigt. Blomningstiden har spritts över året så att det under växtsäsongen alltid finns någonting som blommar i planteringen. Genom att ha vissa växter som jobbar i bottenskiktet av planteringen, någon som är mer klumpväxande, någon som är långsamt samt någon som frösår sig mycket och hoppar runt i planteringen så skapas en plantering som blir långlivad och hållbar.