Berikning för hundar i hundhem : en kombinerad litteratur och enkätstudie - Stenfelt, Johanna (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2020)
Kronisk stress är ett stort välfärdsproblem som årligen drabbar miljontals hundar i hundhem världen över. Social isolering, brist på kontroll och förutsägbarhet, höga ljudnivåer, begränsat utrymme och brist på variation är alla exempel på stressorer som hunden måste hantera under sin tid i hundhemmet. Kronisk stress påverkar både beteende och fysiologi, med beteendestörningar och förändringar i hormoner och immunologi som resultat. Olika former av berikning har genom studier visats effektiva i att motverka effekterna av kronisk stress och i att öka välfärden. I en omfattande litteraturstudie undersöktes nyttan av olika former av berikning. I en kompletterande pilotstudie genomfördes en enkätundersökning bland hundhem och omplaceringsorganisationer om attityder kring och genomförbarheten av olika berikningsformer. Resultatet visade att alla hundhem representerade i undersökningen bedriver berikningsarbete i någon utsträckning, men att det finns stora skillnader i vad och hur ofta. Utmaningen ligger framför allt i att hitta tidseffektiva lösningar då de tidsmässiga förutsättningarna upplevs sämre än de ekonomiska. Social berikning är den berikningsform som uppfattas göra störst skillnad, och är också den mest använda formen av berikning. Sensorisk berikning är i motsats den berikningsform som uppfattas göra minst skillnad, och även den minst använda formen av berikning. Detta trots att sensorisk berikning kan genomföras med mycket liten påverkan på både ekonomi och arbetsbelastning. Slutsatsen var att det finns goda möjligheter att förbättra välfärden för hundhemshundar genom att motverka kronisk stress med hjälp av berikning, men att mer forskning behövs på effekten av specifika åtgärder och eventuella synergieffekter av att kombinera dessa i ett berikningsprogram. En större och fördjupad enkätstudie skulle också kunna ge ett bredare underlag, utrymme att dra fler slutsatser och en tydligare bild av de möjligheter och utmaningar som finns i hundhem världen över.