Trekanten i Luleås Norra hamn : gestaltning av en ny park med fokus på biologisk mångfald och stadsliv - Hellström, Julia; Wikström, Emma (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Syftet och målet med denna uppsats är att bidra med kunskap om hur Trekanten, en central parkeringsplats i Luleå, kan omgestaltas för att gynna social och miljömässig hållbarhet genom förbättrade förutsättningar för biologisk mångfald och stadsliv. Trekanten är en plats som ligger intill Luleälven i Luleås Norra hamn i gränsen mellan det stora älvrummet och stadsstrukturen. Platsen har bearbetats med utgångspunkt i dessa strukturer men också genom en historisk tillbakablick och samtal med Luleå kommun om Trekantens förändringspotential. Gestaltningen har inriktas mot att utveckla platsen till en park där gestaltningen styrs av en optimering av biologisk mångfald i kombination med goda förutsättningar för stadslivet. Särskilt fokus har lagts vid växtvalet, vegetationsgestaltningen och utformningen av platsens vistelseytor och sittplatser. Hänsyn har även tagits till att bevara utblickar mot Luleälven från Trekanten och dess omgivning. Trekantens centrala läge i Luleå gör att den har en pedagogisk potential för att visa hur stadsliv och biologisk mångfald går att kombinera i staden.