Tillståndet för skogar med bombmurkla, Sarcosoma globosum, i Uppsala län - Kyhlström Blomqvist, Josefine (SLU/Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology, 2020)
Bombmurklan, Sarcosoma globosum, är en skålsvamp som normalt växer under vårvintern i barrmatta samt i mossvegetation i äldre granskogar på väldränerad mark. I södra och mellersta Sverige förekommer arten ofta i blockig terräng på moränmark eller i sluttningar. Svampen har bruna, sammetsludna och klotrunda fruktkroppar fyllda av en geléartad vätska. Sporlagret ser ut som en mörk skålformad disk som anläggs överst på fruktkroppen och vidgas under mognaden tills svampen torkar ihop.