Undersökning gällande rådgivning kring markberedning till skogsägare i Västsverige - Bryntorp, Emil (SLU/School for Forest Management, 2020)
I brukandet av skogsmarken ingår föryngringsavverkning som en del i processen. Enligt svensk lag är man skyldig att på ett tillfredsställande sätt återbeskoga den avverkade arealen. Markberedning är en åtgärd som syftar till att förbättra etableringen och tillväxten hos plantan/fröet. För att åstadkomma en så bra markberedning som möjligt finns ett flertal olika metoder som kan väljas utifrån ståndortens förutsättningar.