Vegetation genom årstiderna och dess inverkan på människans välmående - Stenström, Louise (SLU/Dept. of People and Society, 2020)
De positiva hälsoeffekterna som gröna områden har på människan har utforskats i flera studier. Det är dock få som har studerat hur vegetationsdynamik över året och genom olika årstider påverkar hälsan. Målet med det här arbetet är att presentera och diskutera litteratur kring vegetation under vår, sommar, höst och vinter och dess inverkan på människans välmående. Syftet är att arbetet ska ge insikter kring hur exempelvis en landskapsarkitekt ska kunna utforma ett grönområde för att det ska fungera hälsofrämjande året runt. Övergripande frågeställningar: • Hur skiljer sig grönområdens hälsofrämjande effekt hos människan över olika årstider? • Hur kan olika årstidsbundna egenskaper hos vegetation beaktas då ett grönområde ska utformas för att främja hälsan hos människan året runt? Delfrågeställningar: • Hur påverkas människans välmående av städsegröna och lövfällande växter under olika årstider? • Hur påverkas människans välmående av olika färger hos vegetation under årstiderna? • Hur påverkas människans välmående av blommande växter under olika årstider? • Hur påverkas människans välmående av förändrad rumslighet över året?