En plats mellan förut och sedan - Hultberg, Lisa (2020)
Huvudtemat i mitt projekt har varit den vaga platsen, rummet som inte gestaltats utan uppstått som resultat av förfall eller omvandling av stadslandskapet. Teoretikern och arkitekten Ignasi de Solà-Morales benämnde dessa platser terrain vague, ett begrepp som varit riktningsvisande i mitt projekt. Terrain vague är den urbana platsen som karakteriseras av rörlighet och fluktuation samt en frihet att tas i anspråk. På två olika vis är de laddade platser, hotfulla till följd av sin oordning, men också hoppfulla med sin spänning och frihet från normer. I projektet har jag fokuserat på att undersöka vilka inneboende kvaliteter dessa vaga platser kan ha och vilken roll de kan fylla i staden. Jag har också undersökt om det är möjligt att jag själv kan starta igång (aktivera) en sådan plats med hjälp av små materiella insatser. Min metod har bestått av två delar varav en är en litteraturstudie med utgångspunkt i de Solà-Morales terrain vague samt Karen Francks och Quentin Stevens begrepp loose space som beskriver hur människor med sin spontana användning kan aktivera platser. Litteraturstudien beskriver den vaga platsens förutsättningar för användning, hur de benämns och begreppsligas men också hur människor på olika sätt kan använda vaga platser beroende på olika behov och omständigheter. Litteraturstudien skapar kontext för arbetets andra del: en praktisk fallstudie av en vag plats i omvandlingsområdet Norra Sorgenfri i östra Malmö. Platsen är en öppen tom grusyta som är i väntan på att omvandlas till park. Tidigare var platsen vändplan i anslutning till ett bussgarage; en byggnad som renoverats och nu rymmer Malmö Konsthögskola. Jag har regelbundet utfört aktiviteter på platsen under en period på fem månader. En gång i veckan har jag placerat ut eller flyttat objekt för att engagera och bjuda in människor att använda platsen. Min aktiviteter har ibland och ibland inte lyckats väcka gensvar hos människor på platsen. Jag har återkommande iakttagit resultaten av aktiviteterna och använt mig av platsanalyser, fotografi, dagboksskrivande och skissande för att dokumentera mitt arbete och platsens utveckling, som skildras i rapporten. Min slutsats var att de vaga platserna har potential att fylla en rad olika funktioner, som exempelvis alternativ lekmiljö, passage och utrymme för vila, och att de går att sätta igång med begränsade materiella insatser. Men fokus ligger snarare på objektens relation till platsen än objekten i sig själva. Mitt mål har varit att arbeta praktiskt och platsspecifikt med gestaltning för att på djupet kunna förstå en plats. Arbetet har genererat en förståelse både för den vaga platsen som ett nu och som en process över tid och i förändring. Jag har gjort det i syfte att undersöka och diskutera vaga platsers inneboende potential; att se om de rymmer funktioner och resurser att ta tillvara eller bevara för människor i staden. På så vis belyser jag med arbetet den vaga platsens roll i den täta staden.