Hur kan gröna stråk öka den biologiska mångfalden i skånska odlingslandskap? - Hagstam, Matilda (2020)
Den biologiska mångfalden är hotad världen över, och de skånska odlingslandskapen är inget undantag. Den pågående minskningen av artdiversitet i fullåkerlandskapen utgör ett speciellt stort problem för oss människor; den riskerar vår matförsörjning. Kan grön infrastruktur, specifikt gröna stråk, bidra till att minska denna risk? Detta är vad denna uppsats är ämnad att undersöka. Syftet med uppsatsen är att visa på att anläggning av fler gröna stråk kan öka biodiversiteten i det skånska åkerlandskapet. Ämnet har undersökts genom en litteraturstudie, platsbesök och en intervju med en lantbrukare som har anlagt gröna stråk. Resultaten visar på att gröna stråk kan ha många positiva effekter på biologisk mångfald, och att det behövs ökat incitament för att anlägga fler i åkerlandskapet. Ytterligare forskning behövs på grönstråks effekter i förhållande till mängden grönstruktur de tillför, skillnaden mellan avskurna stråk och större nätverk och annan påverkan som stråken kan ha på skörd. Grönstråk är en flexibel åtgärd, men kan inte användas som en komplett lösning för att skydda biodiversiteten i åkerlandskapen. För detta behövs ytterligare åtgärder och styrmedel från högre instanser.