Metodvariation vid elektroretinografi av friska Beaglehundar - Sjöstedt, Johan (2020)
Syftet med arbetet var att studera metodvariationen för elektroretinografi (ERG) av friska beaglehundar. Undersökningarna gjordes på sex tikar av rasen beagle från kliniska vetenskaper hos SLU. Hundarna bedömdes som friska innan undersökningarna gjordes. Undersökningarna gjordes under narkos och med ett ERG-protokoll som grundar sig på European College of Veterinary Ophthalmologists standardprotokoll. Stor variation sågs för amplituder och lägre variation sågs för implicit-tider mellan individer, mellan ögon och mellan mättillfällen. Ingen statistiskt signifikant skillnad kunde visas mellan ögonen på samma individ. Ingen statistiskt signifikant skillnad kunde ses mellan mättillfällen förutom för den mörkeradapterade b-vågen. Den här studien har tagit fram normalvärden samt variations- och repeterbarhetskoefficienter som skulle användas för att hjälpa differentiera mellan sjukliga förändringar och normalvariation. Det finns ett antal faktorer som kan förklara den observerade variationen och som särskilt visar vikten av noggrann preparation av patienten, samt träning och erfarenhet hos undersökaren. För mer generella resultat eller normalvärden för andra raser behövs ytterligare studier.