Ko och kalv tillsammans - Molin Björkdahl, Josefin (2020)
Frågeställningen i den här studien var om sårläkning och uppvisande av smärtrelaterade beteenden efter avhorning påverkas av sociala faktorer. Sammanlagt 9 försöks- och 13 kontrollkalvar avhornades när de var 2,5–6 veckor gamla. Försökskalvarna hölls med sin mamma, i grupp tillsammans med de andra försökskalvarna och deras mammor. Kontrollkalvarna hölls i ensamboxar. I samband med avhorning mättes och fotograferades alla kalvars avhorningssår och dessa följdes sedan upp med nya mätningar och foton en gång per vecka under 4 veckor. Kalvarna observerades även vid 2, 4, 6, 24 och 48 timmar efter avhorning, varvid smärtrelaterade beteenden registrerades. De smärtrelaterade beteenden som mättes var huvudskakningar och huvudgnuggningar. Kalvarnas dagliga tillväxt från 1 dag innan till 3 dagar efter avhorning noterades även med avsikt att undersöka om skillnad mellan försöks- och kontrollgruppen förelåg. Genomgång av litteratur på området visar att stimulans och social interaktion kan påverka sårläkning positivt. Andra studier har visat att ökad smärta i samband med avhorning på kalvar ger minskad tillväxt. I den här studien sågs skillnader i sårläkning mellan försöks- och kontrollkalvar (p < 0,001) och försökskalvarna läkte sina sår snabbare. Vid tidpunkterna 6 respektive 48 timmar efter avhorning fanns även skillnader i antal huvudskakningar (p < 0,001 resp. p = 0,007) och det observerades överlag ett ökat antal huvudgnuggningar i kontrollgruppen, även om ingen statistiskt säkerställd skillnad kunde fastställas. Ingen skillnad i tillväxt i samband med avhorningen kunde uppmätas mellan grupperna i den här studien.