När vattnet tryter - Stopek, Olivia Margareta (2020)
Denna uppsats studerar tätorten Järlåsa, belägen två mil väster om Uppsala. En ort med en bristfällig vattenförsörjning. Studien ämnar redovisa vilka rättigheter och skyldigheter som växer fram i förhållande till; Vilken mängd vatten har man rätt till? Vem är skyldig att tillgodose vattnet? I studien går det även att konstatera att som konsekvens av den otillräckliga vattenresursen växer det fram en diskussion om huruvida och i vilken utsträckning orten har rätt till att utvecklas och expandera. Som övergripande analytiskt förhållningssätt diskuterats all empiri utifrån tidigare forskning om medborgarskapet och landsbygdens organisering. I uppsatsen konstaterats även att det finns en övergripande samhällstrend som går mot att i större grad förskjuta ansvar från stat till medborgare. Vad kan det få för konsekvens i ett förändrat klimat med en bristande vattenresurs?