Reproduktion eller transformation - Linse, Linus (2020)
Dagens livsmedelsförsörjningssystem orsakar stora ekologiska och so-cioekonomiska problem i samhällen över stora delar av världen och om-fattande förändringar är nödvändiga. Den dominerande livsmedelsregi-men i systemet består av ett globalt, industriellt jordbrukskomplex som involverar världsomspännande nätverk av produktion, distribution och konsumtion men också regler, normer och kulturell förståelse. Regi-mens komplexitet och mångsidiga inbäddning i samhälleliga strukturer skapar stabilitet och förändringströghet. Då ett flertal globala utma-ningar såsom klimatförändringar, ekosystemkollaps, och Covid-19-pandemin ställer krav på snabb omställning och anpassning ser allt fler mot alternativa, lokalt organiserade matsystem för flexibla, hållbara och mindre sårbara, alternativ. Den här uppsatsen gör avstamp i behovet av förändring och utforskar med hjälp av ett flernivåperspektiv hur aktö-rers aktivitet i ett norrländskt matsystem utmanar eller reproducerar den dominerande livsmedelsregimen. Genom intervjuer med aktörer i Ljus-dalsområdet visar studien att lokala, hållbara initiativ antingen kan ha förändrande inverkan på livsmedelsregimen, eller neutraliseras och an-passas till att återskapa etablerade strukturer beroende på hur aktörer interagerar med marknader.