Problemet med rosa kärnor i maltkorn - Almén, Elin (2020)
Rosa kärnor används som en indikator för att överskumning, s.k gushing kommer att uppstå på ölbryggerier. För att analysera rosa kärnor görs en okulär analys. Denna har fått kritik för att inte vara tillförlitlig nog att identifiera partier som orsakar gushing. Det här arbetet gjordes dels genom en litteraturstudie, dels genom en analys av data från en svensk spannmålshandlare (2013-2018) för att undersöka andelen underkända maltkornspartier pga. rosa kärnor och för att se om det fanns årsvariationer av förekomsten av rosa kärnor eller skillnader i förekomsten mellan regioner i Sverige. Dataanalysen visade att rosa kärnor förekommer ungefär lika mycket i de regioner i Sverige som undersöktes. 2017 förekom det mest rosa kärnor och 2018 förekom det minst i alla regioner. Gushing orsakas av proteinerna hydrofobiner och ns-LTP. Ns-LTP kommer från växter och hydrofobiner från Ascomyceter och Basidiomyceter. Det råder delade meningar om vilka svamparter som orsakar rosa kärnor i maltkorn som leder till problem med gushing. Det kan till stor del vara kopplat till axfusarios som orsakas av Fusarium spp. och Microdochium nivale men det finns uppgifter om att det kan vara andra mikroorganismer som orsakar rosa kärnor och gushing. Det finns inte några tydliga rekommendationer kring åtgärder för att minimera förekomsten av rosa kärnor i fält mer än att förekomsten av rosa kärnor ökar vid sen tröskning. Är rosa kärnor till stor del orsakat av axfusarios finns det flera rekommendationer för att främst förebygga infektion i växande gröda. Det behövs mer forskning och utveckling för att hitta orsaken till rosa kärnor och säkrare analyser som förutser gushing, om det finns svampar som producerar hydrofobiner som leder till kraftigare gushing, och om det finns metoder som kan användas under mältning för att minimera hydrofobinproduktionen, till exempel att tillsätta mikroorganismer.