Ogräspredation av jordlöpare och gnagare i europeiska åkermarker - Eksvärd, Eira (2020)
Ogräs orsakar idag stora skördeförluster och ogräs har utvecklat resistens mot 23 av 26 kända verkningsplatser för herbicider. Ogräspredatorer så som jordlöpare och gnagare bidrar med en viktig ekosystemtjänst genom att konsumera ogräsfrön efter att de släppts från växten, och de kan därmed reducera fröbanken och reglera ogräspopulationerna. Ogräspredation har potential att bli en viktig del i bekämpningen av ogräs i åkermarker, men ogräspredationen kan variera mycket. Den här litteraturstudien diskuterar därför effekten av jordlöpares och gnagares ogräspredation i Europa och faktorer som påverkar ogräspredationen. Vissa arter av jordlöpare och gnagare har större betydelse för ogräspredationen. Ogräspredationen skiljer sig även åt mellan olika ogräsarter där faktorer så som storlek och energiinnehåll kan påverka ogräspredatorers preferens av frön. Jordbruksåtgärder så som jordbearbetning och besprutning med kemiska bekämpningsmedel kan ha en negativ påverkan på ogräspredationen, medan god planering av åtgärder och tillgång på skyddande vegetation gynnar ogräspredatorer. Vissa främjande åtgärder kan vara svåra att kombinera, men om man som lantbrukare redan följer riktlinjerna för IPM bör främjandet av ogräspredation passa in i den befintliga verksamheten.