Bollsinne, staketmålning och allt däremellan - Gustafsson, Clara (2020)
Denna studie tar sin utgångspunkt i en av Tillväxtverket utsedd socioekonomiskt utsatt kommun, Vingåkers kommun. Föreningslivet runt om i landet fyller många funktioner, bland annat en plats för tillvaro, mening och social interaktion. Föreningslivets roll som stöttare kan ses som viktig i de komplexa processer som uppstår när nyanlända ska fortsätta sina liv på en ny plats. Aktiviteter och engagemang i civilsamhället kan vara ett sätt att skapa sociala kontakter och mening på den nya platsen. Studiens syftar till att undersöka civilsamhällets roll, perspektiv och förutsättningar för integration av nyanlända barn och unga. Genom en kvalitativ intervjustudie har jag guidats av tre frågeställningar som syftar till att beskriva idrottsföreningars erfarenheter kring föreningsliv, integration och hur samarbete med kommunen ser ut. Resultatet visar att föreningars formella nätverk inkluderar och har förutsättningar att inkludera personer, bland annat personer med utländsk bakgrund. Faktorer som kön, klass och etnicitet samspelar. Tillsammans med det normgivande samhället utgör de hinder för barn och ungas deltagande i föreningsaktiviteter. Socialt kapital och tillit genereras hos medlemmar men också gentemot de som inte direkt är involverade i idrottandet. Kommunen och andra aktörers ekonomiska stöttning gentemot föreningar resulterar i olika utfall beroende på kontext. Dess stimulanser möjliggör dock satsningar för att erbjuda nyanlända barn och unga ett socialt nätverk och ett deltagande i kommunens föreningsliv.