Ogräskontroll - Hidén, Albin (2020)
Ogräs har oftast större betydelse för en grödas avkastning än både skadeinsekter och växtsjukdomar. Ogräskontroll sker i huvudsak med användning av herbicider och jordbearbetning. En överanvändning av selektiva herbicider under lång tid har lett till att ogräspopulationer har utvecklat resistens mot dessa. Total-bekämpningsherbiciden glyfosat har en viktig roll som resistensbrytare för att säkerställa framtida effekt för andra herbicider, med sin unika verkningsmekanism påverkar den ogräs som utvecklat resistens mot andra preparat. Inom forskningen råder det dock oenighet om glyfosats hälso- och miljöeffekter, vilket lett till att det uppstått diskussion om ämnets framtid som herbicid inom EU. I dagsläget skulle ett förbud av glyfosat troligen leda till ökad användning av selektiva herbicider och jordbearbetning och därigenom en ökad miljöpåverkan. I Sverige används glyfosat idag framförallt i stubb för att hantera perenna ogräs och spillsäd, i system med reducerad bearbetning eller direktsådd, vid vallbrott samt för att hantera herbicidresistenta ogräs.