Slakthusparken - Jändel, Anna; Sundström, Michelle (2020)
Slakthusområdet i Stockholm är en plats med rik historia som kommer byggas om till följd av Stockholm stads nya planer för området. Nybyggnationen i området innebär att en ny tunnelbanestation byggs mitt i Slakthusområdet och tunnelbanestationerna Globen och Enskede gård stängs av. Hela spårsträckan mellan Sockenplan och Gullmarsplan sätts därmed ur funktion. Stockholm stads planer för Globens tunnelbanestation och tillhörande spårsträcka är exploatering för byggnader. Syftet med examensarbetet är att undersöka ett alternativ till Stockholm stads planer på den nedlagda spårsträckan mellan Globens tunnelbanestation och Lindeparken. Marken som nu kommer användas till byggnader hade istället kunnat förstärka områdets grönstruktur. Slakthusområdets ombyggnation till en modern stadsdel följer den rådande trenden inom stadsbyggnad med förtätning av städer. Vi vill i det här arbetet ifrågasätta förtätningstrenden och undersöka alternativ till exploatering på Globens stationsområde. Genom att arbeta med ett grönt alternativt istället för exploatering ser vi en möjlighet att skapa en plats för rekreation för invånarna samtidigt som grönstrukturen förstärks. Förtätning i städer leder inte bara till att grön- och blåstruktur minskar utan även till att industriella områden byggs om. Ambitionen med det här arbetet är att belysa vikten av det industriella kulturarvet och arbetar med att bevara Slakthusområdets karaktär. Arbetet har utförts med en gestaltningsprocess vilket resulterade i ett gestaltningsförslag som namngetts “Slakthusparken”. Gestaltningsförslaget har anpassats efter platsen där viktiga ämnen som ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och bevarande av kulturhistoriska värden har arbetats in i förslaget. Trender inom stadsplanering betraktas ofta som normer som alltför sällan ifrågasätts eller underordnas andra alternativ. Med tanke på den ökande förtätningen och den pågående omvandlingen av industrimiljöer belyser arbetet hur viktigt det är som landskapsarkitekt att arbeta med bevarande av de kulturvärden som industrimiljöer innehar. Vi vill med arbetet även belysa värdet av grön- och blåstruktur i staden för dess ekosystemtjänster och biologiska mångfald, men även för människans fysiska och psykiska hälsa.