Funktion som underlag för design - Ogden, Selma (2020)
Masteruppsatsen behandlar frågor kring utformning (design) och användning (funktion) av allmän plats. Uppsatsen syftar till att ta fram riktlinjer för hur landskapsarkitekter och andra specialister bör ta hänsyn till funktionskrav vid utformningen av offentliga gatumiljöer. Uppsatsen innefattar en historisk beskrivning av planeringsideal och hur de har påverkat funktionen och utformningen av gaturummet. Gaturummens reglering och utformning förklaras genom referenser till planeringsdokument, detta för att få en inblick i planeringsprocessen för utformningen av gaturum. Avslutningsvis presenteras tre perspektiv: Aktiviteter & sociala mötesplatser, Attraktivitet & sinnliga intryck samt Utrymme & framkomlighet, som studeras för att förstå gaturummets användning och utformning. Perspektivet Utrymme & framkomlighet representeras av Uppsala brandförsvars framkomlighetsbehov och de övriga perspektiven representerar viktiga sociala och gröna värden för människor som rör sig i gaturummet. Från perspektiven har tekniska riktlinjer sammanställts som viktiga kvaliteter för utformning av offentliga gaturum. Riktlinjerna kan användas för att skapa robusta urbana gatumiljöer med höga funktionella krav på utformning för viktiga samhällsfunktioner samt stimulerande och levande miljöer för fotgängare och cyklister. Inom fallstudien över Uppsala innerstad har observationer gjorts på tre gaturum utifrån deras användning och funktion. Observationerna visar kvaliteter och nackdelar med varje gatas utformning, där ett av gaturummen, Dragarbrunnsgatan, gestaltats utifrån de tekniska riktlinjerna.