Vilken effekt har selektionen på exteriöregenskaper haft på mjölkproduktionen? - Persson, Sofie (2020)
Selektion av mjölkkor har pågått sedan den industriella revolutionen, främst på mjölkproduktionsegenskaper men även på exteriöregenskaper. Tidigare forskning har visat att det finns genetiska samband mellan de olika exteriöregenskaperna, och mellan exteriöregenskaper och mjölkproduktionsegenskaper. Några av dessa genetiska samband visade att en tydligt mjölktypad ko har högre mjölkavkastning och att en ko med ett grunt juver gav lägre mjölkavkastning. Mellan bakjuverhöjd och främre juveranfästning fanns ett positivt samband. Bakjuverhöjd hade ett positivt samband med mjölkavkastning medan främre juveranfästning hade ett negativt samband med mjölkavkastning. Det finns samband mellan dessa egenskaper men det är viktigt att vara medveten om hur sambanden påverkar varandra.