Fiskodlingens påverkan på fenskador och överlevnad hos utsatt lax – fokus på fisktäthet, fodertyp och foderregimer - Nymans, Sofia (2020)
Varje år sätts det ut cirka 55 000 öringsmolt och 60 000 laxsmolt i Dalälven från SLU:s fiskodling i Älvkarleby vilket sker som en kompensation för utbyggnaden av vattenkraften i älven. Det här arbetet fokuserar på ettårig lax och innehåller tre olika studier som undersöker hur fisktäthet, fodertyp och -regimer påverkar fenskador och överlevnaden hos den utsatta laxsmolten. Syftet är att öka kunskapen så att den utsatta smoltens överlevnad i det vilda kan öka. I studien med fisktäthet användes data från kontroll av fenskador i samband med märkning åren 2011–2013. Analys visade att hög fisktäthet inte verkar leda till allvarliga fenskador men en högre dödlighet. Fenskadorna verkar inte ha något samband med dödligheten i trågen.