Kattägares förhållningssätt till katter (Felis silvestris catus) - Hallstensson, Sanna (2020)
Tidigare forskning har visat att vi behöver veta mer om kattägare och deras inverkan på relationen mellan katt och människa. Denna studie har utgått från en anonym enkätundersökning som skickades ut i Ovanåkers kommun i Sverige för att undersöka kattägarskapet med avseende på kattägarens katter, tidigare erfarenheter och förhållningssätt till katter. Studien har även syftat till att ta reda på hur kattägare resonerar kring katters beteende och behov. Totalt 261 kattägare har fullföljt enkäten som bestod av 34 frågor. Baserat på resultaten verkar kattägare uppskatta kattägarskapet och har till stor del levt med katter under större delen av sin barndom och även upplevt en positiv barndomsrelationen till katter. Däremot kan det finnas kunskapsluckor kring lagstiftningen om huruvida katter får lämnas ensamma ett helt dygn utan tillsyn. Resultatet visade även att kattägare, när katten uppvisar problembeteenden, främst skulle agera genom att anpassa miljön för att förhindra att det sker igen eller tydligt visa för katten att beteendet är oacceptabelt. Nästan ingen skulle agera genom att söka hjälp hos en etolog vilket kan grundas i att det är ett begrepp som kattägare i kommunen inte är bekanta med eller en resurs de inte har tillgång till. Åtgärder skulle kunna utformas för att göra kattägare mer bekanta med termen etologer och även uppmärksamma lagstiftningen för att förbättra hållningen av katter och därmed förebygga att relationen brister.