Fodrets inverkan på förekomsten av uratstenar hos dalmatiner - Trapp, Ada (2020)
Dalmatiner har en rubbning i deras purinkatabolism och har som resultat ett speciellt anlag för uratstenar. Uratstenar är den vanligaste urinstenen hos dalmatiner och står för 96% av urinstensfallen. Rubbningen i purinkatabolismen är resultat av en mutation i SLC2A9 genen, som kodar för proteinet SLC2A9 som ansvarar för transporten av urinsyra in i njurarna och levern. Som resultat ansamlas urinsyra i urinen hos dalmatiner. Vid en tillräckligt hög mättnad kristalliseras urinsyran till uratstenar. Det rekommenderas att kontrollera och förebygga uratstenar med hjälp av utfodringen. Ett lågpurinfoder rekommenderas för minskad produktion av urinsyra. Det rekommenderas även att utfodra med tillsatt vatten, för att försäkra ett ordentligt vattenintag för att späda ut urinsyran i urinen. Denna information är välkänd bland dalmatineruppfödare- och ägare. Incidensen av uratstenar hos dalmatiner, i denna studie, var 7%. Denna studie fann inget samband mellan olika utfodringsvanor och förekomsten av uratstenar, därför rekommenderas vidare forskning på ämnet. De flesta dalmatinerägare utfodrar enligt utfodringsrekommendationerna, vilket kan vara en faktor till en låg incidens av uratstenar hos dalmatiner.