Påverkas kalven av kons utfodring under dräktigheten? - Johansson, Elin (2020)
Kalvens hälsa och prestation har stor betydelse i mjölk- och dikalvsproduktion. Utfodringen under kons dräktighet har betydelse för både kon och hennes foster. Vanligtvis i produktionen anpassas utfodringen för att uppfylla kons näringsbehov för att hålla henne i rätt hull inför kalvning. Det finns faktorer i kons utfodring som påverkar kalven på olika sätt. Kons utfodring under dräktigheten kan bland annat påverka kalvens födelsevikt, tillväxt och immunförsvar. Råmjölken påverkar kalvens förmåga att utveckla en motståndskraft mot infektioner och dess sammansättning är viktig för kalvens tillväxt.