Genetisk bakgrund till rädslorelaterade egenskaper hos svenska långhåriga collies - Eleryd, Annika (2020)
Icke-sociala rädslor har visat sig vara ett problem inom den svenska populationen av långhårig collie. Idag finns en avelsvärdering för collie där resultat från beteendebeskrivningen Mentalbeskrivning Hund (MH) används som avelsverktyg. Tidigare studier har visat att egenskaper som beskrivs på MH har en genetisk korrelation till beteenden som collies visar i vardagen. I denna studie användes data från MH samt en internetbaserad enkätundersökning med syftet att undersöka om det fanns några underliggande faktorer som kan beskriva vissa specifika rädslor hos collie, samt om MH-resultat kunde användas för att via selektion minska dessa i populationen. Studien visade att två underliggande egenskaper, som benämndes Underlagsrädslor (h2 =0,41, SE=0,06) och Ljudrädslor (h2 =0,32, SE=0,05), hade genetiska korrelationer med egenskaperna nyfikenhet/orädsla (h2 =0,24, SE=0,04) samt skottberördhet (h2 =0,11, SE=0,03) som beskrivs på MH. Egenskapen nyfikenhet/orädsla visade sig vara negativt korrelerad till skottberördhet (-0,756), Ljudrädslor (- 0,752) och Underlagsrädslor (-0,509). Resultaten indikerar att ett avelsframsteg för att minska specifika rädslor och kvarvarande rädsloreaktioner hos collie, däribland rädsla för höga, plötsliga ljud eller att beträda trappor, hala golv och andra underlag, är möjligt att nå om egenskapen nyfikenhet/orädsla prioriteras vid selektionen av avelsdjur.