Ljusets och mörkrets effekt på suggor och gyltor - Carlsson, Julia (2020)
Det är av stor ekonomisk betydelse för lönsamheten i en intensiv grisproduktion att ha fungerande reproduktion och produktion av smågrisar. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka vilken effekt ljus och mörker har för suggor och gyltor i olika produktionsstadier samt inverkan av ljusperiod eller ljusintensitet. I Sverige idag finns rekommendationer på ljusprogram till suggor och gyltor i olika produktionsstadier, men det framgår inte vilken forskning rekommendationerna baseras på eller om de behöver kompletteras med forskning. Ljus och mörker har inflytande på fysiologiska parametrar och dygnsrytm som kan påverka reproduktion och prestation. Trots att den domesticerade suggan är genetiskt selekterad för god reproduktionsförmåga och inhyst i förhållande som bör gynna fertilitet, kan reproduktionsstörningar förekomma. Detta kan visas som lägre grisningsprocent och längre intervall från avvänjning till brunst. En lång ljusperiod under alla enheter i suggans produktionscykel har visat kunna ge högre grisningsprocent och färre antal dagar från avvänjning till brunst. Ett styrt ljusprogram med en lång ljusperiod under laktationen kan resultera i ökad mjölkproduktion och högre smågrisöverlevnad. Studiernas resultat kunde variera en del, vilket kan förklaras av olika utformning och implementering av ljusprogrammen. Detta tyder för att mer forskning behövs inom området.