Samstämmighet hos djurhälsopersonal vid smärtbedömning av häst - Ohlén Wetterlund, Annelie; Hatt, Freyja (2020)
Att identifiera och gradera smärta är inte en självklarhet ens vid bedömning av människor, som i de flesta fall kan beskriva sin egen smärta. Bedömning av smärta hos djur innebär ytterligare svårigheter, då de inte kan kommunicera verbalt och ofta döljer sin smärta, vilket gör att hjälpmedel såsom smärtskalor är nödvändigt. För att en smärtskala ska vara användbar och tillförlitlig måste olika användare komma fram till liknande, eller helst samma, bedömning av samma individ och tillfälle.