Stödmatning av inappetent katt - Ljungberg, Desirée; Pettersson, Anna (2020)
Inappetens är ett vanligt förekommande problem hos katt och en av de vanligaste orsakerna till att kattägare uppsöker veterinär. Denna studie omfattar en litteraturstudie om de vanligaste sjukdomarna som kan leda till inappetens hos katt samt en översiktlig beskrivning av olika stödmatningsmetoder med fokus på sonder och deras användningsområden. Med en enkätstudie efterfrågades hur ofta och varför olika djursjukhus väljer att använda en specifik stödmatningsmetod. Litteraturstudien visade att katten som art är speciellt känslig för svält på grund av sin fysiologi och att någon form av stödmatningsåtgärd bör sättas in om katten inte ätit på tre dagar. Njursjukdom, felin hepatisk lipidos, diabetisk ketoacidos, pankreatit, kardiovaskulära sjukdomar, salmonella samt andra gastrointestinala störningar medför ofta inappetens hos katt. Vid behandling av inappetens finns flera tillvägagångssätt; aptitstimulerande läkemedel, sprutmatning, nossvalgsond, esofagussond, gastrostomisond och jejunumsond. Valet av metod baserar sig oftast på vilken sjukdom som orsakat inappetens och hur länge katten beräknas vara inappetent. Ett flertal av sjukdomarna ger upphov till symtom som illamående, buksmärta, dehydrering och feber vilket genererar ger minskad eller total avsaknad av aptit. Enkäten skickades till 32 djursjukhus i Sverige och innehöll frågor om hur ofta och varför olika stödmatningsmetoder används, samt vilka sjukdomar som ansågs vara vanliga orsaker till inappetens hos katt. Enkäten visade att den vanligaste bakgrundsorsaken till inappetens hos katt var njursjukdom och den åtgärd som oftast användes vid inappetens på svenska djursjukhus var aptitstimulerande läkemedel, följt av sprutmatning. Bristen på rutin ansågs vara en av orsakerna till att sonder inte läggs oftare på inappetenta katter. Nossvalgsond och esofagussond var dom vanligaste sondtyperna på svenska djursjukhus och det verkade finnas ett intresse av ett mer frekvent användande av sonder vid stödmatning av inappetenta katter.