Nutrition för viktminskning hos överviktiga katter - Johansson, Therese; Lundberg, Emma (2020)
Övervikt och fetma är ett vanligt problem hos tamkatter. Detta påverkar hälsotillståndet hos djuret och kan leda till en ökad risk att drabbas av följdsjukdomar samt till en försämrad livskvalitet. Det är därför essentiellt att övervikt och fetma behandlas. För att få en säker viktnedgång är det viktigt att använda sig av en lämplig diet. Det finns olika nutritionella principer för viktminskning hos katt. Syftet med denna studie var att gå igenom litteraturen för tre av dem samt undersöka om och hur dessa typer av viktminskningsfoder används kliniskt i Sverige. Denna kandidatuppsats består av en sammanställande litteraturstudie i kombination med en intervjustudie gjord med en viktminskningsansvarig djurhälsopersonal respektive en butiksanställd på två olika djursjukhus i Sverige. De tre viktminskningsfoder som undersöktes i denna studie var traditionellt viktminskningsfoder, metabolt foder samt våtfoder. Dessa fodertyper hade vart och ett vetenskapliga evidens av olika grad för att ge en framgångsrik viktminskning hos överviktiga katter genom olika verkningsmekanismer. Dock är forskningen inom området generellt sparsam och fler studier behövs som behandlar nutrition hos överviktiga katter. Ett traditionellt viktminskningsfoder har fokuserat på att minska mängden kalorier genom ett lågt fettinnehåll och ökat fiber- och/eller proteininnehåll, vilket bidrar till en lägre energidensitet. Studier visade att genom ett högt proteininnehåll i viktminskningsfoder kunde energiutgiften hos överviktiga katter öka om fodret gavs med energirestriktion. Foder med högt proteininnehåll kunde ges med lägre energirestriktion jämfört med foder med lågt proteininnehåll. Det ökade även förlusten av kroppsfett och främjade bevarandet av fettfri massa hos överviktiga katter som gick ner i vikt. Till skillnad från traditionellt viktminskningsfoder innehåller metabolt foder tillsatser av vissa näringsämnen, bland annat L-karnitin, i syfte att öka fettförbränningen. Studier visade på en viktminskning med gott resultat, oavsett om fodret gavs med eller utan energirestriktion, hos överviktiga katter som åt ett metabolt foder innehållande komponenter som ökade fettförbränningen. Vissa av dessa studier kan dock möjligen anses jäviga, respektive var icke publicerade. Våtfoder har ett lågt innehåll av kalorier tack vare den mängd vätska som finns i fodret och kan ges med eller utan energirestriktion. Vatten som ingrediens i ett foder bidrar till att kaloridensiteten minskas och fodret väger mer utan att mer energi har tillsatts. Flera studier visade att en diet bestående av våtfoder eller en kombination av våt- och torrfoder ledde till framgångsrik viktminskning, delvis genom en ökad mättnadskänsla. I intervjustudien genomfördes två intervjuer. I intervjuerna framkom det att dessa tre typer av viktminskningsfoder används på djursjukhus i Sverige och ger en viktminskning med gott resultat. Den ena respondenten upplevde bättre viktminskningsresultat vid användning av traditionellt viktminskningsfoder jämfört med metabolt foder och våtfoder. Den andra respondenten upplevde inte någon skillnad i resultat mellan de tre fodren. Intervjustudien får ses som exempel från klinisk verksamhet och är ej representerbar för alla djursdjukhus i Sverige. För att kunna dra slutsatser om alla djursjukhus i Sverige behövs ett större urval. Det finns för- och nackdelar med de olika fodren, men alla har vetenskapliga evidens och bidrar till viktminskning med gott resultat. Det går ej att konkludera vilken nutritionell viktminskningsprincip som fungerar bäst för alla katter utan val av viktminskningsfoder får ses som individuellt och anpassas efter djurägaren och katten för att få ett lyckat viktminskningsresultat.