Medicinsk honung som komplement i eftervården av behandlade subkutana abscesser hos hund och katt - Haraldsson, Veronika; Lundberg, Fanny (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2020)
Abscesser är en vanligt förekommande orsak till att hund- och kattägare söker vård för sina djur på svenska smådjurskliniker. Abscesser orsakas av bakteriella infektioner, vanligen till följd av bitskador. Efter att subkutana abscesser har dränerats på exsudat läker de som ett infekterat sår, vilket kräver behandling och eftervård. Ibland behöver antibiotika administreras för att hantera infektionen, men på grund av den ökande antibiotikaresistensen i samhället efterfrågas alternativa behandlingar. Medicinsk honung med dess antibakteriella egenskaper används för sårbehandling inom human- och veterinärmedicin och anses i viss grad kunna vara ett substitut till antibiotika. Syftet med kandidatarbetetvar att kartlägga behandlingen av subkutana abscesser enligt litteraturen och jämföra med smådjurskliniker i Sverige. Vidare var syftet att undersöka om medicinsk honung är tillämplig som ett komplement i eftervården av behandlade subkutana abscesser, om det kan förbättra compliance samt vara ett substitut till antibiotika. För att bidra till kunskap kring ämnet genomfördes en litteraturgranskning och en enkätstudie. Litteraturgranskningen avsåg att beskriva uppkomst, behandling och eftervård av subkutana abscesser. Användning och eventuell effekt av medicinsk honung undersöktes också, där fokus låg på att granska honungens antibakteriella, sårläkande och antiinflammatoriska egenskaper. En enkät utformades för att samla in information angående svenska smådjursklinikers behandling av subkutana abscesser samt användning av medicinsk honung. Enkäten distribuerades till 185 smådjurskliniker och genererade 109 svar. De mest intressanta fynden var att klinikerna s behandling av subkutana abscesser stämde överens med vad litteraturen beskrivit, vilket inkluderade dränering, spolning, debridering och placering av dränageslang. Skillnader observerades däremot i eftervården där majoriteten av de svarande inte lade ett skyddande förband över dränaget, trots att granskad litteratur rekommenderade det. Intressant var även att nästan samtliga smådjurskliniker hade tillgång till medicinsk honung där en stor andel tillämpade det inom sårvård. Arbetet bidrog med kunskap kring behandling och eftervård av subkutana abscesser i granskad litteratur. Medicinsk honung har egenska per och effekter vid sårläkning som skulle kunna tillämpas som ett komplement i eftervården, där applicering sker i ett förband över den dränerade abscessen. Arbetet kan ligga som grund för vidare studier där medicinsk honung praktiskt tillämpas i eftervården av behandlade subkutana abscesser hos hund och katt.