Triage på smådjursakuten : en enkätstudie om triageskalor och användning av triageprotokoll - Gylesjö, Emma; Holmberg, Petra (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2020)
Triage är en viktig process för att flödet på akutmottagningen ska fungera. Det finns triagesystem beskrivna för smådjur, exempelvis Veterinary Triage List som använder sig av en femgradig färgskala för att sortera patienterna. Tanken bakom ett standardiserat system för att sortera patienterna är att effektivisera triagen och öka patientsäkerheten genom att minska subjektivitet. Men det finns även potentiella nackdelar med standardisering såsom att det kan vara tidskrävande och innebära ökade kostnader. Hur mycket den triagerande sköterskans utbildning och erfarenhet påverkar triagen är litteraturen inte helt enig om och de flesta studier som undersöker detta är gjorda inom humanvården. Med anledning av bristen på data gällande vilka triageskalor som används på Sveriges djursjukhus samt hur triageprotokollen är utformade gjordes detta kandidatarbete med syftet att bli en inledande kartläggning. Studien består av en sammanställande litteraturstudie och en enkätstudie i vilken 134 triagerande djurvårdare och djursjukskötare från 23 av landets djursjukhus inkluderades. Majoriteten av respondenterna i denna studie uppgav att någon form av triageskala användes. De fyrgradiga och de femgradiga triageskalorna var signifikant högre förekommande än den tregradiga skalan. Gällande vilken skala som användes på arbetsplatsen rådde det dock inte konsensus om inom flera djursjukhus. Majoriteten av respondenterna uppgav dock att standardiserade protokoll användes samt att dessa underlättade triagen. Det gick inte att fastslå om yrkestitel eller grad av erfarenhet påverkade hur protokollen används. Däremot indikerade punktestimatet att djurvårdare i större omfattning än legitimerade djursjukskötare alltid följer protokoll. Den vanligaste anledningen till att protokollet frångås uppgavs vara patientens sökorsak. De vitalparametrar som 90% eller fler av respondenter uppgav ingå i protokollet var slemhinnornas färg, kapillär återfyllnadstid, andningsfrekvens, allmäntillstånd, hjärtfrekvens, pulskvalitet och rektaltemperatur. Resultatet av denna studie indikerar att mer fokus bör läggas på intern utbildning och information kring användandet av triageverktyg på flera av landets smådjurssjukhus.