Med stäppen som förebild : att skapa stäpplika planteringar i urban miljö med höga upplevelsevärden men med låga skötselkrav - Brattström, Martin (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
Stäppen är en halvtorr naturtyp som framförallt återfinns i Eurasien och Nordamerika. Naturtypen präglas av ett oberäkneligt klimat med oregelbunden nederbörd och stora temperaturvariationer över året. Detta ojämna och emellanåt extrema klimat delar mycket likheter med de växtförhållanden som råder i städerna, som generellt sett är både varma och torra på grund av den stora andelen hårdgjorda ytor. Stäppen har därför potential att fungera väl som förebild till planteringar för även de tuffaste platserna i staden. Detta eftersom stäppens flora har utvecklat strategier för att hantera dessa tuffa förhållandena.