Naturalistiska perennplanteringar : en jämförelse mellan Arts and Crafts och New Perennial Movement - Lundström, Linnéa (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
De naturalistiska perennplanteringar som förknippas med New Perennial-rörelsen uppstod under 1980-talet, men dess ursprung går att spåra tillbaka till Arts and Crafts-trädgårdarnas informella perennrabatter som populariserades under slutet av 1800-talet. Syftet med detta arbete var att undersöka skillnader och likheter mellan Arts and Crafts-rörelsens naturalistiska perennplanteringar och samtidens New Perennial-planteringar. Genom en litteraturstudie analyserades de två rörelserna ur ett landskapsarkitektoniskt perspektiv, med avsikt att kontextualisera rörelserna samt undersöka historiska samband mellan dem. Analysen visade att rörelserna förenas i sitt naturalistiska ideal, som tar sig uttryck i både formspråk och val av växtmaterial. Den största skillnaden visades vara att rörelserna utvecklats i olika sammanhang; Arts and Crafts i den privata medelklassträdgården, och New Perennial i en offentlig, storskalig kontext. Samhällsförändringar och teknisk utveckling är två ytterligare faktorer som kommit att särskilja de båda rörelserna. Att de naturalistiska perennplanteringarnas ekologiska förhållningssätt svarar mot behov inom de samtida miljö- och hållbarhetsnormerna tyder på att rörelserna har goda förutsättningar att vara inflytelserika även i den närmsta framtiden.