Vegetation för stadens små : kan en urban lekmiljö gynna både barn och tättingar? - Juhlin, Nora (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
Med syftet att skapa en ökad förståelse för hur fungerade lekotoper i urbana miljöer kan utformas undersöktes vilka egenskaper barn respektive tättingar uppskattar hos vegetation. Målet med uppsatsen var att studera om och hur vegetationen i en lekmiljö som både stimulerar barn och gynnar tättingar kan gestaltas. En litteraturöversikt genomfördes för att undersöka vad som utgör en kvalitativ vegetation för barn respektive tättingar. Resultatet från litteraturöversiktens två delar sammanställdes i en syntes som visade att barn och tättingar i hög grad uppskattar samma typ av vegetation. Syntesen visade även att ett flerskaligt perspektiv behöver anläggas vid gestaltning av en miljö som ska gynna både barn och tättingar. Avsaknaden av studier som har undersökt huruvida de två grupperna kan visats på samma plats innebär dock att det är ovisst om en lekotop av det här slaget kan fungera i praktiken. För att vidare öka förståelsen för hur fungerande lekotoper kan utformas behöver kommande studier undersöka i vilken utsträckning barn och tättingar kan nyttja samma yta och vegetation.