Mervärdesstrategier i svensk tomatodling - Stotzer, Sebastian (SLU/Dept. of People and Society, 2020)
Som en konsekvens av högre produktionskostnader behöver svenska tomatproducenter erbjuda mervärden för att vara konkurrenskraftiga, det vill säga skapa egenskaper som värderas högt av konsument och som differentierar tomaterna från importerade tomater som till exempel närhet till konsument, produktförädling, miljömässiga värden, smak och utseende. Denna studie utgår från intervjuer med svenska tomatodlare och handlar om hur olika odlare arbetar med mervärdesstrategier i svensk tomatodling. För att kunna identifiera odlarnas mervärdestrategier besvaras frågorna: • Vilka mervärden uppfattar odlarna finns i deras produkter? • Vilka aktiviteter utför odlarna för att skapa dessa mervärden? • Under vilka förhållanden leder mervärden till ökade intäkter för odlaren? Resultaten visar att smak, närodlat och miljövänligt är de mervärden som odlarna anser finns i sina produkter. För att addera mervärden och förmedla dessa till konsument utför odlarna aktiviteter kopplat till: