Skalstock, sektion och deltagande observation : ett försök att kombinera landskapsarkitektur och socialantropologi - Rodriguez Bristulf, Ellen (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
Denna kandidatuppsats undersöker hur man som landskapsarkitekt kan använda socialantropologisk metod och analys. Den metod som undersökts är observation. Genom att jämföra den metod som kallas direkt observation (som används bland annat inom stadsplanering och arkitektur) med den metod som kallas deltagande observation (den observationsmetod som är vanligast inom socialantropologin) framträder en rad skillnader. Direkt observation tar i regel inte observatören i beaktning vid tolkande av material, medan deltagande observation erkänner observatören som en påverkande faktor i en observationsstudie. Inom deltagande observation ingår det även interaktion, vilket kan åskådliggöra relevanta tankar hos deltagarna (boenden, brukare, besökare etc.). Resultaten visar att man som landskapsarkitekt kan ha stor hjälp av att använda sig av socialantropologisk metod och analys, eftersom det kan bidra till ett bredare underlag samt djupare förståelse för det insamlade materialet.