Kvantitativa och kvalitativa aspekter på uppvak med justerbart tak efter allmän anestesi : en pilotstudie med sex shetlandsponnyer - Lansburgh, Andrea; Andersson, Jessica (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2020)
Det finns idag ett antal olika metoder för assisterat uppvak efter allmän anestesi av häst. Behovet att utveckla och undersöka nya metoder är stort, då uppvaket anses vara en kritisk period där många skador och dödsfall inträffar. Frakturer och myopatier står för en tredjedel av de fatala, postoperativa komplikationerna. För- och nackdelar med olika typer av assisterade uppvak har observerats i flertalet studier. Metodens effekt, säkerheten för hästar och personal samt ekonomisk hållbarhet är faktorer som spelar stor roll för att ett assisterat uppvak ska anses fungera och ha önskad effekt i en klinisk verksamhet. Syftet med den aktuella studien var att undersöka om användning av justerbart tak i uppvakningsboxen påverkade ponnyerna på ett sådant sätt att uppvakningskvaliteten förbättrades och skaderisken minskade. Pilotstudien utformades som en crossover-studie. Två försöksomgångar genomfördes där sex shetlandsponnyer fick vakna med respektive utan nedsänkt justerbart tak i uppvakningsboxen efter allmän anestesi utan kirurgiskt ingrepp. Taket hissades upp om ponnyn reste sig trots att taket var nedsänkt alternativt om ingen resning gjorts efter 30 minuter från att ponnyn placerades i uppvakningsboxen. Uppvaken filmades och bedömdes i efterhand, både kvantitativt och kvalitativt. Resultatet visade att det justerbara taket inte kunde hålla ponnyerna nere den tiden som förväntades. Däremot förbättrades uppvakningskvaliteten signifikant och ett signifikant mindre antal resningsförsök registrerades för försöksomgången med det justerbara taket. Detta är en indikation på att metoden kan vara effektiv för att minska skaderisken i uppvakningsboxen efter allmän anestesi hos häst. Vidare kliniska studier med ett större urval krävs för att kunna dra tydligare slutsatser för en större hästpopulation.