Grönområdens roll i förebyggandet av livsstilssjukdomar : en litteraturstudie - Rolff, Olga (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Växande städer förtätas och samtidigt ökar andelen icke smittsamma sjukdomar som orsakas av livsstilsfaktorer. I ljuset av detta är det relevant att granska hur grönområden i urban miljö påverkar den fysiska hälsan. Det görs här genom en tvärvetenskaplig litteraturstudie. Resultatet av litteraturstudien visar att den fysiska hälsan påverkas på flera sätt av naturen. Grönska kan uppmuntra till ökad fysisk aktivitet och sänka stress hos människor. Forskning visar även att det kan finnas fysiologiska effekter kopplade till specifika växtmaterial. Genom dessa effekter kan grönska minska riskfaktorer såsom högt blodtryck och inaktivitet. För att få många att ta del av grönområden och underlätta rörelse ställs krav på planeringen och gestaltningen. Studierna visar nyttan och behovet av tvärvetenskapliga lösningar för att skapa hälsosamma städer i framtiden.