En kritisk granskning och utveckling av metoden Analysverktyg för värdering och utveckling av lekplatskvalitet - Filipsson, Cornelia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Den pågående urbanisering och förtätning i städer gör att barns möjligheter till självständiga rörelsemönster försvinner. På grund av det blir offentliga lekplatsers roll att locka till utelek en allt viktigare funktion i städer. Analysverktyg för värdering och utveckling av lekplatskvalitet är ett verktyg som värderar och utvecklar offentliga lekplatser utifrån lekvärde och hållbar utveckling. Uppsatsen granskar analysmetoden: Analysverktyg för värdering och utveckling av lekplatskvalitet och föreslår utvecklingsmöjligheter av verktyget. Genom att använda analysverktyget på Stadsträdgårdens lekplats, i Uppsala kommun, belyses svagheter och styrkor. Två olika utvecklingsförslag presenteras baserat på upplevda svagheter av analysverktyget och forskning kring faktorer som påverkar lek. Förslagen är ett, att utveckla betygssystemet som verktyget utgår från och två, att dela upp och skapa fler analyspunkter av redan befintliga punkter. Arbetet diskuterar analysverktygets svagheter och styrkor, arbetets tillvägagångssätt och vidare studier inom ämnet, för att i framtiden skapa hållbara lekmiljöer med höga lekvärden.