Studie av glaciärer i Sarek nationalpark under 60 år med flygbilder som underlag - Bjärhall, Albin (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2020)
De senaste årens ökade debatt kring pågående klimatförändringar har lett till att allt mer uppmärksamhet har riktats mot världens glaciärer och hur de påverkas av vår övergång mot ett varmare klimat. I denna studie används ortofoton samt en höjdmodell genererade av Lantmäteriets flygbilder från 1960-talet och framåt som grund för att undersöka hur ett urval av glaciärer i Sarek nationalpark har förändrats med hänsyn till area och volym under de senaste 60 åren. Samtliga glaciärer som har observerats i studien har sett en reducerad areal under undersökningsperioden, med störst procentuell påverkan på de allra minsta glaciärerna. Ytterligare och mer omfattande studier skulle krävas för att kunna dra slutsatser om i vilket utsträckning avsmältningens förlopp faktiskt påverkas av glaciärernas storlek. Genom att använda dokumenterat material som har insamlats under ett långt tidsspann som analysunderlag belyser studien den kvalitativa utvecklingen av flygbilder som har skett under undersökningsperioden, samt de möjligheter som detta medför. Senare års högkvalitativa flygbilder kan ge upphov till mer omfattande och pålitliga resultat, men möjligheten att kunna använda även äldre dokumenterat material som analysunderlag har stor vikt i att det kan förlänga undersökningsperioden anmärkningsvärt.