Hägnutnyttjande hos Skansens lodjur (Lynx lynx) - Eggertsen, Irja (2010)
Djurparker är idag stora attraktionsmoment samt arbetar också med bevarandearbeten. För att lyckas med ett bevarandeprojekt krävs det att djuren bibehåller sitt artspecifika beteende även i fångeskap vilket kräver ett bra hägn med tydliga mål. Det europeiska lodjuret är ett relativt populärt djur i djurparker i denna del av världen, och är än så länge inte hotade. Dock gör minskade habitat, avskjutning samt förändringar i bytestillgång att lodjurspopulationen minskar. På Skansen hålls två lodjur, en hona och en hane, i treårsåldern tillsammans i ett hägn. Den här studien utfördes på dessa två individer för att ta reda på hur de utnyttjar sitt hägn. För att studera detta delades hägnet in i olika zoner och lodjuren observerades med fokaldjursobservation och intervallregistrering. Studien visade att honan och hanen vistades mycket i specifika delar av hägnet, vilka var de som var inredda med något gömställe. Detta kan tyda på att lodjuren inte kände sig trygga med att visa sig ute i hägnet då det fanns mycket publik i parken. Dessutom låg de ofta gömda tills efter alla besökare hade försvunnit. För att motivera lodjuren att visa sig mer kan det vara lämpligt att ge dem mer skydd i hägnet i form av till exempel sly eller buskar och ge dem mer upphöjda platser så att de känner att de har kontroll över sin exponering. Att dessutom använda sig av berikning för att motivera dem till att använda alla hägnets delar och göra hela hägnet intressant är att rekommendera.