Samhällsomvandlingen i Malmberget : en studie om hur människor upplever och agerar i en samhällsomvandling - Menjivar Dominguez, Joakim (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Denna studie undersöker den upplevda bekymmersamheten och oron människor uttrycker när de är med om en samhällsomvandling. I Gällivare kommun pågår en samhällsomvandling på grund av ett hål i marken som uppstod efter många år av gruvindustri vid Malmberget. Gropen som kallas för Kaptensgropen har vuxit sig större med åren och är idag en fara för de som bor i området eftersom den växer. Kaptensgropen delar Malmberget i två delar och har resulterat i att LKAB tvingats evakuera större delen av orten fram till år 2032. Omvandlingen i Malmberget har pågått sedan 1950-talet men fick ett avtal 2012 som kommunen skrev under tillsammans med gruvbolaget för avveckling- och utvecklingsprocessen. Processerna som definieras i avtalet ska konkretisera de involverades uppgifter och krav för att underlätta förflyttningen av alla människor. Att bo och leva i Malmberget under en pågående evakuering som sträcker sig över många år är en unik bostadssituation. Många uttrycker oro i att bo vid sin barndomsort och se hur den rivs med åren. Samtidigt vet sällan människor hur den nya bostadssituationen ser ut efter deras personliga evakuering. Alla som bor i Malmberget idag kommer att förhandla med LKAB om sin bostad för att komma fram till en ny bostadsform. En stor del av Malmbergets lokalinvånare har redan placerats i nya bostäder av olika former fördelat runtom Gällivare. Bostadssituationen är unik eftersom bara Kiruna kommun, som också genomgår en omvandlingsprocess, till viss del kan jämföras med Malmberget.