Nutida värden i historisk parkmiljö : gestaltningsförslag med syfte att gynna kulturhistoriska, sociala och ekologiska aspekter i restaureringen av Grängshammars engelska park - Kåks, Klara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Under hösten 2019 har Säters kommun, tillsammans med kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen Dalarna, uttryckt en önskan om att restaurera den engelska parken i Grängshammar, Säters kommun i Dalarna. I detta arbete presenteras ett gestaltningsförslag för en sådan restaurering. Den ordagranna definitionen av begreppet restaurering kan vara problematisk för historiska trädgårdar då de, på grund av växtmaterialets föränderliga karaktär, kan betraktas som pågående processer snarare än statiska objekt. Bakgrundskunskap kring platsens historia är därför viktig för att en restaurering ska ske på ett sätt som värnar om kulturhistoriska värden. Samtidigt som restaureringen av en historisk trädgård har sin utgångspunkt i trädgårdens historia är platsen en del av nutidens sociala och ekologiska system. Gestaltningsförslaget syftar därför till att beakta alla dessa värden i enlighet med designteorin trivalent design. Kulturhistoriska och sociala värden kan betraktas som primära i en restaurering av Grängshammars engelska park, och de ekologiska som sekundära. Arbetets slutsats är trots det att alla värden kan ta plats och samspela i en restaurering av platsen, och att detta i sig kan öka restaureringens sammantagna värde. En vidare slutsats är även att landskapsarkitektens roll i denna typ av projekt är att väga samman och beakta olika typer av värden.