Sommarbiografen : ett tillfälligt gestaltningsförslag för ett livfullare Gottsunda centrum - Bergström, Astrid; Ersson, Lisa (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Tillfällig landskapsarkitektur används på flera håll för att förändra användningen av platser och för att testa nya, mer experimentella lösningar i det offentliga rummet. Det ger även möjligheten att förändra det offentliga rummet efter behov som växlar med årstiderna. Syftet med uppsatsen var att undersöka hur tillfällig landskapsarkitektur kunde bidra till ett livfullare stadsliv i en utemiljö som upplevdes som otrygg och ofunktionell för fotgängare, samt att undersöka hur detta kunde öppna upp för nya uppfattningar om hur stadens offentliga ytor kan användas. I uppsatsen redogörs för användandet av tillfällig landskapsarkitektur och andra tillfälliga evenemang och exempel ges på hur man kan arbeta med temporära gestaltningar och kultur i det offentliga rummet. Arbetet hade även ett socialt perspektiv med avstamp i Jan Gehls bok Cities for people med teorier om hur människor använder staden. Utifrån detta analyserades och gestaltades ett område i Gottsunda centrum, en stadsdel i Uppsala. Gestaltningens fokus låg på att skapa bättre vistelseytor och öka livfullheten på platsen som ett sätt att motverka de problem som finns i området. Avslutningsvis fördes en diskussion kring resultatet och de valda metoderna.