Trygghet i bostadsmiljön : en landskapsarkitekts perspektiv på tillämpning av brottsförebyggande design av en bostadsmiljö i Uppsala kommun - Eurenius, Rebecca (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur gestaltning kan öka tryggheten i ett urbant område. För att besvara syftet valdes metoden Brottsprevention genom urban design, även kallad Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED). CPTED är en beprövad metod som anses kunna minska brott och därigenom öka tryggheten. Utifrån syftet valdes bostadsmiljön för fastigheten Valsätra 36:4 som gestaltningsobjekt, eftersom dess område har visats vara otryggt och har haft en närvaro av kriminalitet. Metoden bestod bland annat av ett samspel mellan forskning och design, samt en inventering av fastigheten utifrån fem av CPTED:s grundprinciper: övervakning, åtkomstkontroll, territorialitet, aktivitetsstöd och uppfattning & förvaltning. Gestaltningsförslaget resulterade i en programplan över fastigheten och skisser på de föreslagna förändringarna. Gestaltningsförslaget möjliggjorde en ökad övervakning genom funktioner som gav aktivitet samt förbättrade uppfattningen om området. Den förbättrade uppfattningen skapades via strukturerad och estetiskt tilltalande vegetation och tydligare gränser mellan halvprivat och offentlig mark. Förslaget indikerar att CPTED lämpar sig väl som underlag till att gestalta urbana miljöer. Dock framkom det att CPTED har en allmängiltighet som kan vara problematisk eftersom det lämnar utrymme för tolkning vid gestaltningsbeslut. Rätt använd kan CPTED fungera som brottsförebyggande design och kan ha som störst inverkan om metoden kombineras med dialog i designprocessen mellan polis, kommunala företrädare, arkitekter, fastighetsägare och invånare.