”Jag brinner ju för byn” : lanthandlares roll i dagens landsbygdssamhälle samt vilken syn de har på de vanligaste stöden - Asplund, Maria (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2020)
I denna uppsats undersöks lanthandlares uppfattningar och förutsättningar för att kunna bedriva en lanthandel i gles- eller landsbygd. Genom kvalitativa intervjuer och observationer med sex stycken butiksföreståndare eller butiksbiträden, från Dalarna, Kronoberg samt Hallands län, har information inhämtats för att kunna svara på upp-satsens frågeställningar. Dessa frågeställningar berör lanthandels sociala roll, vad lanthandlarna bedriver för olika typer av verksamheter i sin regi samt hur de ser på subventionerade bidragen från staten. Idag finns olika typer av stödpengar för lant-handlare att söka så länge de upprätthåller fastställda riktlinjer med sin service så som öppettider och antal artiklar. Empirin behandlas i tematisk ordning där lanthandlarnas berättelser har analyserats utifrån en diskursanalys. I slutdiskussionen sätts de olika temaområdena i förhållande till de valda begreppen – governance och government. Med avstamp i Deans redogö-relse utifrån Foucault, visar begreppen på hur en verksamhet kan styras på olika sätt. Teorin nyanserar och framställer materialet utifrån hur staten kan styra lanthandlarna i en bestämd riktning genom erkännande och ekonomiska medel. Studien visar att dagens lanthandlare ofta har en eller flera kompletterande verksam-heter till själva livsmedelsbutiken och tenderar ibland att överta verksamheter som annars riskerar att försvinna från bygden. Genom att vara en relevant aktör lokalt skapas ofta naturliga mötesplats i och kring affären. Detta bidrar till en social funkt-ion som bäddar för delaktighet och gemenskap. I många fall känner butiksförestån-darna sina kunder väldigt väl och längre samtal utspelar sig i butikerna. När det gäller de statliga stöden som finns att söka uttrycker lanthandlarna sin tack-samhet över dessa. Driftsbidraget är ett bra stöd på det sättet att det inte är öronmärkt och ger varje lanthandlare rätten att styra vad pengarna ska gå till. Investeringsbidra-get anser lanthandlarna också är ett bra hjälpmedel för att kunna satsa och utveckla butikerna, dock betalas stödet oftast ut i efterhand och ställer omfattande krav på redovisning vilket gör det mer omständligt då man som handlare måste ligga ute med stora pengar. Slutligen visar denna studie på att dagens lanthandlare har potential att utvecklas åt flera håll framöver. Genom att bredda sin verksamhet kan lanthandeln gynnas ekonomiskt medan byn gynnas med upprätthållen service.