Vinterträdgårdars betydelse för äldre personer - Carman, Martina (2020)
Här i Sverige är det under stor del av året mörkt och kallt, vilket försvårar för känsligare grupper i samhället att vistas utomhus under längre perioder. Detta gäller bland annat våra äldre i samhället. Vintern och mörkret kan i vissa fall leda till att en del personer inte kan ta sig ut om inte de får hjälp, vilket i sin tur kan leda till att de inte går ut och istället spenderar nästan all sin tid inomhus. Närmiljön och omgivningen runt boenden spelar en större roll för att äldre personer skall kunna leva ett så självständigt liv som möjligt, med chansen till att själva avgöra vad de vill göra under sin dag och leva så fritt som möjligt. Med anledning av detta kan tillgång till och användandet av vinterträdgårdar, det vill säga övergångszoner mellan inomhus och utomhus, vara betydelsefullt för målgruppen äldre personer. I detta arbete sammanställs vilka kvaliteter i vinterträdgårdar som är viktiga för att möta äldre personers behov.