Att iscensätta naturupplevelser - Nordström, My; Hård, Karolin (2020)
Samhällets dualistiska attityd skiljer ofta människa från djur, stad från natur, stadsliv från naturliv, vilket gör att relationerna mellan människan och naturen är bristande. Världsbilden och värderingarna bygger bland annat på den naturkontakt som erbjuds i vardagslivet samt hur naturen kommuniceras. Direkta möten med och erfarenheter från natur kan bidra till goda relationer och förståelse för människans samexistens med omvärlden. Men de politiska ideal om friluftsliv som har dominerat sedan 50-talet, präglar vistelse i natur så att motiven begränsas till folkhälsa, självförverkligande eller tävling. Naturens egenvärde är allt för ofta underrepresenterat.