Vitalisering med biokol i urbana växtbäddar - Skålberg, Björn; Stenlund, Jacob (2020)
Biokol är en produkt med högt kolinnehåll. Upptäckten av biokol “Terra preta” kommer från Sydamerika där biokol var en restprodukt som visade sig ha mycket positiva effekter på växtligheten. Biokol framställs nuförtiden genom en process som kallas för pyrolys där bland annat park- och trädgårdsavfall, slam, alger och tång förbränns under syrefattiga förhållande. Fördelarna med denna process är att kol binds i form av biokol istället för att genom en vanlig förbränning släppa ut växthusgasen koldioxid, på detta sätt etableras en s.k. kolsänka. Biokol har en halveringstid på 150–1000 år vilket är väldigt positivt ur miljösynpunkt eftersom kol binds under lång tid. Vid processen skapas värme som kan användas för att driva pyrolysprocessen och användas som fjärrvärme. Biokol har mycket goda egenskaper som jordförbättringsmedel eftersom det har en hög vattenhållande förmåga och hög katjonutbyteskapacitet vilket innebär att det binder näringsämnen som kan komma växtligheten till nytta. I detta arbete redovisas olika tekniker som skulle kunna användas för att få ner biokol i urbana växtbäddar som jordförbättringsmedel. Olika maskiner som kan användas för detta syfte har utvärderats och resultaten visar att det finns en del maskiner som passar mer eller mindre bra beroende på typ av växtbädd och förutsättningar på platsen.